söndag 8 februari 2009

Sönd v. 6

Vissa dagar i en vecka är bättre än andra, vilken tur! För i dag har det varit tufft. Ryggen värker rejält och jag börjar känna mig begränsad i mina rörelser. Hua, tänk om det alltid skulle vara så här. Kommer inte upp ur fåtöljen utan hjälp.

Veckan har dock varit bra. Var på ett födelsedagskalas igår med fika och tårta. Sedan direkt iväg på en födelsedagsmiddag. Väldigt trevligt på båda ställena. På det senare blev det vin och mycket snack. Blir ibland lite fundersam, ledsen och arg när folk pratar om dagens skola. De som inte jobbar i skolan vet allt om hur det är. Att allt är skit, att alla som jobbar i skolan måste ha en skruv lös för alla elever är ligister, ouppfostrade, kaxiga, ingen reskpekt osv. Det var mycket bättre förr och tack och lov för Jan Björklund som vill ha tillbaka disciplin i skolan. Då försökte jag mig på ett: - Jag håller inte med, jag älskar mitt jobb, mina elever och jag vill inte ha någon disciplinskola!

Nu möts jag av misstänksamma blickar och sedan några överseende leenden och en av tjejerna säger: -Nej på din skolan är det kanske inte så men på övriga. Nej ungarna behöver få straff när dee gör fel, det förstår man ju.

Varför har folk som inte jobbar i skolan den bilden? Visst finns det problem, det sticker jag inte under stolen med, men de flesta elever är ju trevliga och väluppfostrade och de övriga få är väldigt vilsna. Jag förutsätter att de som valt att jobba i skolans värld gillar sitt jobb, men tyvärr tror jag att jag har fel. För var får gemene man sina åsikter ifrån? Media, ja till viss del, men jag anser att den värsta bilden får de från människor som på helgerna sitter och spyr galla över sitt eget jobb, sina egna elever och kolleger! Fattar inte dessa missnöjda personer att de faktiskt också snackar skit om sig själva? Varför inte ändra på sin egen bild, (eller byta jobb) göra sitt bästa och sluta gnälla. Om alla vi inom skolans värld hjälps åt att både förändra inom skolans väggar och också ser till att förbättre omvärldens bild av oss så kanske vi kommer någonstans. Lärare är specialister på att gnälla över låg lön, men tro f*n att vårt yrke inte får hög status så länge vi själva snackar skit om yrket! Nej en skärpning hör ni!



Sedan det där med att det var bättre när vi gick i skolan! Var gick dessa människor i skolan? För inte var det bättre i Brunnsängskolan när jag gick där. Jag var under hela skoltiden livrädd för att säga eller göra fel. Lärarna kunde nämligen börja hånskratta och hänga ut en om svaret blev fel. Jag blev också, under flera terminer, tvingad att virka med höger hand, trots att jag är vänsterhänt. Att våga vara förtrolig med en lärare och berätta något jobbigt skulle aldrig ha fallit mig in och om man någon gång gnällde hemma över någon lärare så var det ingen som lyssnade. Hade läraren sagt så så var det så! Att lära sig rabbla saker var ett måste. Sen att man inte förstod vad eller varför man kunde rabbla vissa saker var en helt annan femma. Man var kort sagt helt rättslös. För att inte tala om matsalen. Jag som alltid ätit pyttelite och var smal som en sticka fick nu jätteportioner som jag inte fick lämna. Jag satt ibland kvar helt ensam i matsalen hela lunchen medan de andra var ute och lekte. Maten var till slut helt kall och varje tugga blev en kväljning. Var det verkligen bättre i skolan förr?


Nya tag nu kommer vecka 7!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns nog inget annat yrke som det tycks och tänks lika mycket om, som läraryrker. Alla har en åsikt och alla vet bäst. Varför? Jo, för de har minsann själva gått i skolan och därigenom vet de precis hur det är! Jag tror faktiskt att folk tänker så...

Dock.. Om man ser sig omkring... Bland lärare kan det många gånger vara tabu att prata gott om sitt eget jobb, och helst ska man gnälla lite och klaga lite och det är klart att utomstående snappar upp det, snarare än allt positivt som sägs!

Nej... Det är dags för en positiv revolution, tror jag! Upp till kamp för att sprida den positiva bilden som fasiken är den övervägande!

Anonym sa...

Ja Kajsa! Kan vi inte göra knappar med texten, Jag är lärare och jag älskar mitt jobb, eller nåt sånt! Och kanske post-it lappar med nån kul positiv text. Ha, ha va kul det vore. vi gör en kupp!

Anonym sa...

Det finns inga bättre fotbollsspelare än de som som sitter som publik på läktaren!

Jag är med på kuppen.....