söndag 30 september 2012

Drömliv

Har precis börjat läsa en bok som heter Drömliv, Lycklig på riktigt av Kajsa Ingemansson & Karin Nordlander. Om man läser på baksidan så står det att boken handlar om att låta livet bli så mycket mer. Mer än den tillvaro vi har som till vardags ofta upplevs, av oss själva, som torftig och begränsad!

Den är intressant, vill jag lova, och igenkänningsfaktorn är stor. Vad är egentligen lycka? Förväxlar vi lycka med eufori? Är den som har en penthouselägenhet, vacker man och massor av pengar, lycklig?

I ett avsnitt tar författarna upp att vi har svårt att känna tacksamhet. Vi är så vana att leva i ett samhälle som "fokuserar på brister, på det som inte finns, på det som inte är bra.(s. 29) I tex nyheter får vi aldrig veta hur många flygplan som varje dygn landar utan minsta problem utan vi hör enbart nåt om flyplan om de störtar eller kapas. Eller hur ofta skrivs det om att miljontals människor ätit en god middag utan att bli matförgiftade? Nej nyhetsvärdet ligger i det ovanliga, det negativa och det som gått snett. Vi måste träna oss på att se våra liv ur ett nytt perspektiv menar författarna. Att kunna fokusera på det vi har. Den där spontana glädjen som man känner ibland den ska man bevara för den är en av byggstenarna i ett lyckligt liv!

Så nu ska jag fokusera och läsa vidare så får vi se vart det slutar!

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Precis Anna-Lena, det är det vi måste träna på....att se rosorna innan vi ser törnen på rosbuskarna, se möjligheterna istället för hindren....osv osv klychor kanske, men ack så sant!

Den boken skulle man nog läsa....



Anna-Lena sa...

Du får låna den när jag är klar!